Besættelsen i Andelslandsbyen Nyvang

Sidste år var vores familie på tur 1 maj. Vi var i Andelslandsbyen Nyvang, ved Holbæk. Tyskerne besatte landsbyen og man blev som publikum hevet med ind i historien om 2 Verdenskrig og fik en masse oplevelser helt tæt på. 

Det er et helt unikt arrangement, hvor man kan få en lille bitte følelse af, hvordan det var da Danmark var besat. Selvfølgelig kan det ikke give det virkelige billede, da vi jo alle godt ved at det er en historisk begivenhed som vi deltager i, som blot er noget vi “leger”. 

At blive besat i 2017

Danmark bliver besat af tyske tropper ved åbningen. Der er kampe i skoven og de Danske soldater må se sig slået ganske hurtigt. Det danske flag som vifter stolt i flagstangen i landsbyen bliver hejst ned og op kommer det tyske naciflag. Der er nu en masse tyskere i landsbyen, som kører rundt og patruljere områderne, der er vejspærringer hvor man skal vise sit udgangkort, og har man det ikke, eller ikke de rigtige stempler, skal man ikke være sikker på at man bliver lukket igennem.  

I løbet af dagen er der forskellige oplevelser rundt om i byen, som bedst muligt følger krigens udvikling. Pludselig begynder du at møde folk fra modstandsbevægelsen som opfordrer til at støtte op om det frie Danmark. Det er totalteater på højt plan og man kan sagtens få hele dagen til at gå i landsbyen, når man følger med rundt til de forskellige begivenheder.

Generelt vil jeg anbefale at man taler mest muligt med menneskerne der ude, for nu flere man taler med, desto større bliver oplevelsen, alle er inde i rollerne og hver person gemmer på en lille historie som kun gør dagen endnu bedre. 

Frokost med en Tysk soldat

Vi sad og spiste frokost i de skønne grønne områder og vi kunne da ikke spise færdigt før vi havde en tysk soldat stående hos os og bad om en sodavand. – som han selvfølgelig fik, vi turde ikke modsætte os denne ordre 🙂

Vi var som sagt en del af familien af sted, fra min morfar til min teenager kusine og vi er alle enige om at det var en helt unik oplevelse og et helt igennem gennemført arrangement (også min kusine, som vist ellers ikke var helt så begejstret da vi ankom).

En tradition er født i familien

Derfor skal vi selvfølgelig af sted igen i år. Denne gang er det d. 6 og 7 maj og vi satser på dejligt vejr om søndagen. Så der er vi igen klar til at blive blæst bagover af en historisk oplevelse. Denne gang bliver det som “familien danmark” med barnevogn og det hele. Men det skal der sikkert også komme nogle sjove oplevelser ud af. Bare de ikke syntes hun er så sød at hun skal med tilbage til Tyskland 🙂

Arrangementet får ihvertfald min og hele familiens varmeste anbefaling. Så hvis du har overvejet det, eller bare syntes det lyder spændende, så syntes jeg helt klart at du skal prøve det. Det er en kæmpe oplevelse <3

Måske jeg skulle have øvet mig lidt i Tysk, så jeg denne gang havde en ide om hvad soldaterne sagde. Bum Bum, set kan jeg måske nå endnu 🙂

Her er en Video fra dagen, så man måske bedre kan få en fornemmelse af dagen:

Hvis du gerne vil vide endnu mere så kan du læse mere her: Andelslandsbyen Nyvang 

Leave a Comment